De Smederij

De Smederij, een voormalige smidse in het hart van Zandvoort, is het stoere domein van Ellen Kuijl. In deze smederij werkt Ellen aan haar creaties. Creaties die passen bij de authentieke sfeer van de oude smederij en creaties die iets zeggen over Ellen.

Compatible glas

Ellen gebruikt glas dat compatible is. “Dat betekent dat het glas dat ik ga versmelten hetzelfde uitzettingscoëfficiënt heeft. Er zijn diverse soorten compatible glas. Het liefst gebruik ik Bullseye glas omdat het de meeste kleuren omvat en het glas in veel verschillende uitvoeringen beschikbaar is.”

Uniek glas

Alle kleuren zijn in frit (gemalen glas van grove korrels naar poeder) verkrijgbaar. Maar ook bestaat er glas in de vorm van confetti (geblazen glas stuk geslagen) en cullet (scherven/brokken). En in de vorm van springers transparant en opaal. En al deze variëteiten zijn onderling te versmelten. Dat maakt juist dit glas uniek in de wereld van het fusen.

Hoge temperaturen

Het begint met het insmeren van de ovenplaat waar het glas op gefused wordt met shelf primer. Shelf primer is een goedje dat voorkomt dat het glas aan de ovenplaat kleeft en daardoor kapot zal gaan. De ovenplaten zijn van cordoriet, een geperste keramische plaat die bestand is tegen zeer hoge temperaturen. “Als scheidingsmiddel gebruik ik ook wel Thinfire, een dun papier dat ik op de plaat leg en daarop ligt dan weer het te fusen glas.”

 liggende vriendschapspoppetjesJPG

Snijden glas

“Na het uitzoeken van de kleuren begin ik met het snijden of zagen van het glas. Dit is samen met het stoken het meest precieze werk. Om luchtinsluitingen zoveel mogelijk te voorkomen moeten de stukken zeer zuiver gesneden worden met veel snijolie en daarna gepolijst. Het snijden op zich is iets waar je veel op moet oefenen en bovenal de juiste gereedschappen voor moet gebruiken. Na het snijden dient elk stuk glas goed schoongemaakt te worden, dit kan met alcohol of met speciaal daarvoor gemaakte vloeistoffen.”

Stookcurve

“Nu kan het glas op de ovenplaat worden gelegd waarbij ik het glas zo goed mogelijk tegen elkaar aanleg. Dit om luchtinsluitingen tot een minimum te beperken. Als laatste gaan we een “stookcurve” in de computer programmeren. Dit verschilt per object qua soort en dikte van het glas, daar moet de curve op aangepast worden.”

Materialen glas

“Naast float/venster glas en Artista werk ik graag met Bullseye, speciale glassoorten voor het fusen van glas. Je kunt deze verschillende glassoorten niet onderling gebruiken vanwege de uitzettingscoëfficiënt die bij iedere glassoort anders is. Doe je dit wel dan krijg je spanning en kunnen er breuken ontstaan; zelfs nog na jaren.”

Graveerwerk

Glas graveren is een oude techniek om glas te versieren. Deze techniek gebruikten de Chinezen vroeger al om hun ramen te versieren. Ouderwets handmatig vakmanschap waar de liefde voor glas centraal staat. Ellen gebruikt hiervoor een Dremel graveerpen met diamant stift.

Graveerwerk glas en gedenktekens

De creaties van Ellen zouden niet compleet zijn zonder graveerwerk glas en gedenktekens. Gedenktekens gemaakt met liefde en begrip en met een subtiel gevoel voor kleur en substantie. Alles in volledige harmonie. Kijk ook even op de pagina diversen.

Mijn werk is behalve in mijn atelier ook te bewonderen en te koop bij:

  • Glashandel Vrenegoor, Haarlem
  • Galerie ‘t Arthuus , Eerbeekseweg 13A, 7371 CA Loenen
  • Flower Art Museum, Kudelstaartseweg 1, 1431 GA Aalsmeer

Informeer naar de mogelijkheden en prijzen.