De Smederij

De Smederij, een voormalige smidse in het hart van Zandvoort, is het stoere domein van Ellen Kuijl. In deze smederij werkt Ellen aan haar creaties. Creaties die passen bij de authentieke sfeer van de oude smederij en creaties die iets zeggen over Ellen.

Techniek

Een doorlopend proces.

Ellen maakt gebruik van verschillende technieken om vorm te geven aan haar werk. Technieken die ze uitmuntend beheerst en die ze aanvult met haar uitgebreide kennis van materialen. Ook verzamelt zij materialen op haar reizen. Authentiek materiaal dat zich niet altijd even gemakkelijk leent om te verwerken. Maar dat is onbelangrijk want de creatie staat centraal in een proces dat altijd maar doorgaat.

 

Lassen

Voor een optimale harmonie tussen de elementen is het lassen van materiaal belangrijk. Ellen is thuis in mig/mag lassen en beheerst de techniek als geen ander.

Versmelten van glas

Glasfusing is een zeer oude techniek. Meer dan 4000 jaar geleden hield men zich reeds bezig met het versmelten van glas. De uitvinding van het glasblazen maakte aan het gebruik van de techniek een relatief snel einde en in de vijftiger jaren werd de techniek herontdekt.

Fusing

Bij fusing worden verschillende stukken glas, meestal van verschillende kleur, samengesmolten in een proces dat in een oven plaatsvindt. Men gebruikt hierbij platen van gekleurd glas waaruit men zijn patronen snijdt, samenvoegt en uiteindelijk versmelt.

Resultaat

Dit is een proces in het platte vlak en het resultaat is een plaat met een bepaald patroon. Dit versmelt-proces kan zo vaak als nodig herhaald worden tot het resultaat naar de zin van de kunstenaar is. Een ovengang om het glas samen te smelten neemt tussen de vierentwintig en achtenveertig uur in beslag.

Vorm en viscositeit

Daarna wordt de verkregen plaat met patroon vervormd. Door middel van mallen, het verminderen van de viscositeit van het glas en het eigen gewicht van het glas wordt aan het glas een bepaalde vorm gegeven.

Ovenduur

Ook dit proces vindt plaats in de oven. De ovenduur is zeer afhankelijk van het object qua glassoort en dikte van glas. In laatste instantie volgt het koudwerk, het slijpen, polijsten, zagen en eventueel graveren van het object. Daarna rest slechts het signeren.

Informeer naar de mogelijkheden en prijzen.